نیانبان
آموزش نی انبان کرج
آموزش نی انبان در کرج در آموزشگاه موسیقی ملودی. در ادامه توضیحاتی در مورد ساز شناسی ارائه می شود.
آموزش نی انبان و ساز شناسی نی انبان
در صورتی که با تلفن همراه وارد شدید، جهت اجرای فایل صوتی بر روی listen in browser بر روی ابزار صوتی در پایین اشاره نمایید
کلاس نی انبان و ساز شناسی
این بخش برگرفته از کتاب فرهنگ سازهای ایران نوشته حسینعلی ملاح است/” نی انبان سازی است از خانواده آلات موسیقی بادی از رده ارغنون ابتدایی که به آن نای انبان- نی انبون- نی انبوب- نای مشک- نای مشکک- خیک نای و جز اینها نیز می گویند.
ساختمان نی انبان
ساختمان این ساز تشکیل می شود از انبانی که به یک سوی آن سوراخی است برای دمیدن و سوی دیگرش یک یا دو سوراخ است که در هر یک استوانه ای کار گذاشته اند. یکی از نی ها نغمه ثابت استخراج می کند و یکی دیگر واجد سوراخ هایی است برای ابداع لحن و آهنگ.
آموزش نی انبان کرج
شیوه نواختن نی انبان
نوازنده نی انبان را میان دو بازو در آغوش می گیرد و با فشاری که توسط بازوهای خود به انبان می دهد هوای ذخیره شده در مشک را به سوی نای ها می راند در پاره ای از نی انبان ها نی های موجود هر دو به یک اندازه است و به یکدیگر نیز متصل هستند و سوراخ های آنها چنان مقابل هم تعبیه شده اند که نوازنده به آسانی می تواند انگشت بر هر دو سوراخ بهند.
آموزش نی انبان در کرج در آموزشگاه موسیقی ملودی زیر نظر استاد سعید اسفندیاران
مشخصات نی انبان
نی انبان سازی است که در پاره ای از شهر های جنوب ایران متداول است به قرار گزارش سرپرست رادیو فارس:” نی انبان عبارت است از دو نی که بلندی هر یک در حدود 25 تا 26 سانتیمتر است. نی ها به وسیله 5 ریسمان یا چرم یا زه به هم بسته می شوند. جنس لوله ها از استخوان پای پرندگان بزرگ یا حیوانات است. گاهی ممکن است لوله ها را با فلز بسازند. هر یک از لوله ها شش سوراخ دارد که مانند فلوت سوراخ شده اند. زبانه لوله ها پهلوی هم روی تیغه ای قرار گرفته. این زبانه ها را از تیغه های جوجه تیغی می سازند. زبانه و تیغه آن مانند زبانه و ناردانک قره نی ساخته شده.
آموزش نی انبان کرج
برای اینکه صدای نی ها با دمیدن وسیله دهان قطع نشود ممکن است زبانه ها را به جای اینکه در دهان قرار دهند در مشک یا انبان قرار دهند. در این صورت در مشک می دمند و به دلخواه نوازنده به اندازه لازم هوا وارد لوله ها می شود. در صورتی که لوله ها را به انبان متصل نکنند این آلت را دوزله می گویند.
معمولا انبان را از پوست بزغاله انتخاب می کنند و در آن دو سوراخ برای نصب نی ها و دمیدن تعبیه می کنند. این آلت بیشتر در بنادر جنوب نواخته می شود”
از بخش واژگان موسیقی با اشاره بر روی لینک زیر دیدن نمایید
نی انبان در شکل هایی دیگر
این ساز در جهان اسلام و در کشور های همسایه ایران نام های گوناگونی دارد. تونسی ها به آن ذوقره می گویند و طول درازای نای ها 55 سانتیمتر است. مردم ترکیه به آن طلوم می گویند و درازای نای ها 45 سانتیمتر است. در کوهستان های بلغارستان نی انبانی متداول است که آن را قیدا یا قیده می نامند. درازای نای استخراج لحن آن فقط یکی است ذکر نشده ولی درازای نای نغمه ثابت آن 80 سانتیمتر است. تس امبونه نای انبانی است متداول در جزیره کرت یونان.
نی انبان در هند متداول است که به جای انبان از باد کنکی نایلونی برای ذخیره هوا استفاده شده است. به یک سوی بادکنک لوله کوچکی برای دمیدن و به سوی دیگر دونای کار گذاشته اند که یکی برای نغمه ثابت و یکی برای استخراج لحن است.
آموزش نی انبان کرج
نی انبان در اروپا
در پاره ای از جمهوری ها و یا شهر های شوروی سابق نیز این ساز رایج است. در چوواشسکایا نی انبانی متداول است که به آن سارنای می گویند. انبان این ساز مستطیل شکل است. لوله دمیدن در وسط انبان قرار دارد. لوله استخراج لحن مضاعف نیست. نای کوتاهی است که شش سوراخ دارد.
بر خلاف نی انبان های دیگر دو لوله غیر متساوی برای پدال یا نغمه ثابت در این ساز کار گذاشته شده است.
در اوکراین نی انبانی رایج است که فقط یک لوله برای استخراج آهنگ و یک لوله برای نغمه ثابت دارد و به آن دوده می گویند و چنین به نظر می آید که این واژه املای دیگری از دودک یا دودوک است.
در شهر دیگری نی انبانی متداول است که به چبونی می گویند. این نی انبان نای نغمه ثابت ندارد و برای استخراج آهنگ دو نای متصل به یکدیر کار گذاشته می شود. یکی از نی ها پنج سوراخ و نی دیگر سه سوراخ دارد. نوع تکامل یافته این ساز هم اکنون در اسکاتلند با نام بگ پایپس رواج دارد.
آموزش نی انبان کرج
ارغنون
نی انبان سازی است که به آن ارغنون ابتدایی نیز می گویند. اشاره برخی از شعرا به ارغنون متکی به چگونگی استخراج صوت در این ساز است. هوا از یک سو وارد انبان می شود و دوباره از طریق نای ها به هوا می پیوندد. عرفا این فعل و انفعال را نزول از جهان معقول و اقامت در جهان محسوس و سرانجام رجعت به جهان معقول تشبیه کرده اند…”
از ویدئوهای متنوع آموزشگاه موسیقی ملودی نیز دیدن نمایید
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.